تمام تلاش خود را انجام ميدهيم تا پايان سال 94 يک ميليون پورت در 7 شهر واگذار کنيم». اين، خبري است که محسن باقري چناري به عنوان مدير عامل جديد اپراتور چهارم در پاسخ به روند پيشرفت اپراتور چهارم (شرکت ايرانياننت) به خبرنگار ايران ميدهد.
وايمکس نيوز- اپراتور چهارمي که سال گذشته از سوي وزير ارتباطات به خاطر روند کند پيشروياش مورد اخطار قرار گرفت، حالا و به گفته مديرعامل اين شرکت با تمام قوا تلاش ميکند که طي سالهاي 93 و 94 يک ميليون پورت پرسرعت بر مبناي فيبر نوري را در هفت شهر در نظر گرفته شده در پروانه، واگذار کند. مديريت اين اپراتور در حالي ارائه خدماتش را به سال بعد موکول ميکند که پيش از اين مسئولان اين اپراتور اعلام کرده بودند که فاز اول پروژه اتصال فيبرنوري به منازل دي ماه سال 93 و در 7 شهر براي يک ميليون مشترک اجرايي ميشود و سرعت دسترسي حداقل 20 مگابيت بر ثانيه از جمله ويژگيهاي اين پروژه خواهد بود.
*** سير تکامل اپراتور چهارم
اپراتور چهارم از زمان شکلگيري خود تاکنون با انتقادات مختلفي همراه بوده است. مشخص نبودن زمان دقيق راهاندازي اين اپراتور از يک طرف و انتقاد نسبت به شکلگيري پروژهاي که به باور برخي کارشناسان حوزه ICT نياز به راهاندازي آن نبوده از سوي ديگر ، بارها و بارها تکرار شده است. به باور اين منتقدان ارائه پروانه به اين اپراتور با توجه به نبود محتواي کافي روي شبکه اينترنت کشور، چيزي جز به هدر رفتن سرمايه کشور نيست. اما در مقابل اين انتقادات مسئولان اپراتور چهارم، راهاندازي اين اپراتور را نياز کشور دانسته و اعلام ميکنند راهاندازي اپراتوري براي اتصال فيبرنوري به منازل در همه جاي دنيا وجود دارد. به باور اين مديران، اپراتور چهارم يک پروژه خاص و کلان است که تنها وظيفهاش اتصال فيبر به منازل نيست بلکه قرار است اين فيبر را به تماميکسبوکارها، سازمانهاي دولتي و شرکتها برساند. بنابراين اين پروژه با پروژه شرکت مخابرات يا سازمانها و شرکتهاي ديگر که به صورت مقطعي اقدام به اتصال فيبر کردهاند بسيار متفاوت است. اين مديران تأکيد ميکنند که تا کنون هيچ اپراتور و سازماني نتوانسته است مانند اپراتور چهارم يک طرح جامع و يکپارچه در خصوص اتصال فيبر نوري به منازل و کسب و کارهاي مختلف داشته باشد.
محسن باقري چناري، مديرعامل اپراتور چهارم در خصوص آخرين وضعيت اپراتور چهارم ميگويد: «طي مدت گذشته اين اپراتور حرکات رو به جلو خود را شروع کرده اما به دلايل خاصي نتوانسته نمود بيروني قابل توجهي از خود نشان بدهد اما تمام مقدمات براي به انجام رسيدن نهايي اين پروژه در حال پيگيري است.»
وي در پاسخ به اين سؤال که قرار بود تا مرداد ماه سال جاري 400 هزار کاربر ايراني به اين شبکه متصل و اين پروژه عملياتي شود افزود: «عملياتي شدن اين شبکه با وصل شدن مشترکان به اين شبکه بسيار متفاوت است. اين پروژه سه مرحله اصلي دارد که اول بررسي و طراحي شبکه است ، دوم اجراي شبکه مترو يا کابل مرکزي است و در نهايت اتصال مشترکان به شبکه فيبر نوري کشور.» به گفته وي در مرحله اجراي شبکه مترو هيچ مشترکي به شبکه متصل نميشود بلکه فيبر نوري در مناطق مختلف کشيده شده تا در نهايت بعد از ساخت مراکز مورد نياز، مشترکان به شبکه متصل شوند.
براساس اظهارات باقري، در حال حاضر اجراي شبکه مترو به خاطر سختي و پيچيدگي کار در تهران، به صورت پايلوت در استان البرز در حال انجام است و در واقع در اين استان پيمانکار انتخاب، مقدمات طراحي انجام و مسير مورد نظر نيز مشخص شده است و به اميد خدا تا چند ماه ديگر شبکه مترو اين استان به اجرا در خواهد آمد. وي همچنين در پاسخ به اين سؤال که براساس پروانه بايد اين اپراتور تا دي ماه 93 يک ميليون پورت را در هفت شهر ايران واگذا کند ميگويد: «در برنامه اپراتور چهارم ارائه يک ميليون پورت در هفت شهر در سالهاي 93 و 94 در نظر گرفته شده است و اين به اين معني نيست که فقط تا سال 93 قرار است اين کار انجام شود و يا فقط در سال 94 بايد اين پروژه صورت بگيرد چرا که براساس برنامه در سه ماه دوم امسال طرح به صورت پايلوت در شهر کرج به اجرا در ميآيد و در سه ماه سوم سال نيز اين طرح در مشهد و به ترتيب در سه ماه بعدي اين شبکه در شهر اصفهان، قم، تبريز و شيراز به اجرا گذاشته ميشود. البته در تمام اين مدت به دليل شرايط ويژه تهران، اجراي طرح اپراتور چهارم در اين استان نيز به طور خاص پيگيري و انجام ميشود.»
باقري تأييد ميکند که مديران اپراتور چهارم تمام تلاش خود را ميکنند تا پايان سال 94 در 7 شهر ، يک ميليون پورت براساس تکنولوژي فيبر نوري را به کاربران اهدا کنند.
*** باز هم گلايه از مخابرات
چناري در واکنش به اينکه برخي از کارشناسان مراحل انجام اين پروژه را طولاني و هزينهبر ميدانند و پيشبيني ميکنند که دوباره اين اپراتور از وزير ارتباطات اخطار ميگيرد، ميگويد: «بسياري ميگويند انجام اين پروژه طولاني شده است اما براساس تحقيقات و گزارشهاي به دست آمده هيچکدام از کشورهاي اروپايي در کمتر از 5 سال نتوانستهاند يک ميليون پورت داير کنند ضمن اينکه سازمان تنظيم مقررات در اتحاديه اروپا آنقدر قوي است که در همان روز اول تکليف داکتها، کانالها و به طور کلي زيرساختهاي موجود را مشخص ميکند. ولي چنين اتفاق و هماهنگي در ايران براي انجام اين پروژه صورت نميگيرد.»
باقري تصريح ميکند در حال حاضر عليرغم مکاتبات بسيار و مطرح شدن اين موضوع به کميسيون صنايع مجلس در خصوص اينکه هنوز تکليف داکت و کانالکشيهاي موجود مشخص نيست اما متأسفانه هنوز اين مديران نتوانستهاند به جواب روشني از سوي مخابرات برسند.
مديرعامل اپراتور چهارم تأکيد ميکند که بايد زيرساختها به صورت کامل مشخص باشد. يعني اينکه چه منطقهاي داراي داکت و کانالکشيهاي مخابراتي است تا آنها مجدد در آن مناطق دست به حفاري نزنند و همچنين مشخص باشد که اين اپراتور در کدام مناطق اجازه حفاري و فراهم کردن زيرساخت ها را دارد.
اما داوود زارعيان، سخنگوي شرکت مخابرات ايران عدم همکاري با اپراتور چهارم را رد کرده و ميگويد: «مگر در حال حاضر مخابرات به عنوان اپراتور اول مشکلي داشته باشد، اپراتور دوم را مقصر اين مشکل ميداند؟ شرکت مخابرات در مقابل اپراتور چهارم تعهدي ندارد و حتي داشتن تعهد در پروانه اين اپراتور نيز اشاره نشده است.»وي در ادامه ميافزايد: «اگر اپراتور يا هر شرکتي نياز به زيرساخت و امکانات ما دارد بايد وارد مذاکره شده و ما نيز با رعايت اصول برد،برد امکانات مورد نياز را در اختيارشان ميگذاريم.» زارعيان تأکيد ميکند که هر نهادي به عنوان مشتري به اين شرکت مراجعه کند در صورت پرداخت هزينههاي مربوطه مخابرات حاضر به همکاري خواهد بود اما اين شرکت نميتواند امکانات و سرمايهگذاريهاي خود را به صورت رايگان در اختيار کسي بگذارد. وي مشکل اصلي را به پروانه ارائه شده به اين اپراتور ارتباط ميدهد و اينکه در اين پروانه پيشبينيهاي لازم ديده شده تا در طول کار اين اپراتور به مشکل برنخورد.
به هرحال اين پروژه نيز مانند دهها پروژه ديگر براي رسيدن به نقطه هدف مسير طولاني را پيش رو دارد و حالا بايد منتظر ماند و ديد آيا عاقبت اپراتور چهارم به تعهد خود اين بار عمل خواهد کرد.
نويسنده: سونيتا سراب پور
منبع: روزنامه ايران